Robienie deserów

Wraz z dziewczyną bardzo często gotujemy i przygotowujemy różnego rodzaju potrawy. Są to w zdecydowanej większości desery, gdyż jesteśmy miłośnikami słodkości i nie może ich nigdy w naszym domu zabraknąć. Lubimy zaskoczyć gości kolejną wymyślną potrawą i do minimum ograniczyć kupowanie w sklepie gotowych produktów. Stało się tak dlatego, że kilka lat temu kupiliśmy kremówki w jednej z cukierni i poczęstowaliśmy nimi całą rodzinę. Były niestety wadliwe i wszyscy spędzili cały dzień w toalecie. Całe szczęście, że w moim domu były aż trzy wc, gdyż mogło by dojść do kompromitacji. Od tamtego momentu postanowiliśmy nie jeść więcej w tanich cukierniach, które dodają do swoich produktów mnóstwo chemii i ulepszaczy. Nie wiemy tak naprawdę co było w tamtych kremówkach, ale na drugi dzień wszyscy czuli się już dobrze. Mimo wszystko z perspektywy czasu bardzo się cieszymy, że tak się wydarzyło. Nikomu nic się nie stało, a znajomi wciąż nas odwiedzają i nie obrazili się po tamtym dniu. Widzieli, że my też czuliśmy się źle i że to wina cukierni. Nie mieli więc do nas o to żadnego żalu i paradoksalnie było nawet bardzo dużo śmiechu związanego z całą sytuacją. Dlaczego cieszymy się z tego, że ta sytuacja miała miejsce? Dlatego, że odkryliśmy miłość do gotowania i umila nam ona nudno zapowiadające się wieczory, na które nie mieliśmy planu. Dostęp do przepisów kulinarnych jest obecnie bardzo szeroki i nawet najbardziej nieporadna osoba znajdzie sobie w internecie to, na co ma ochotę. Mamy niesamowitą przewagę nad starszymi pokoleniami, które to nie miały tak świetnego udogodnienia w życiu, jakim jest dostęp do sieci. Nasze babcie i dziadkowie musieli się posiłkować tym, co nauczyli się od swoich babci i liczyć tylko na własną twórczość i fantazję. Mogli też ewentualnie usłyszeć jakieś rady od sąsiadów i na tym kończyło się ich pole manewru. Teraz na tysiącach stron internetowych jest naprawdę mnóstwo nowatorskich przepisów, na których widok cieknie ślinka i od razu ma się ochotę zrobić wiele produktów samemu. Jakiś czas temu postanowiliśmy zrobić pyszny deser bananowy, z kokosowymi płatkami i czekoladą na wierzchu. Przeczytaliśmy dokładnie jak roztopić czekoladę, tak by wyglądała identycznie jak na obrazku ilustracyjnym w książce, którą kupiła moja dziewczyna po promocyjnej cenie. Książki kucharskie i inne tego typu, można kupić w dużo niższych cenach, niż choćby te, które wydają aktorzy, czy też inne sławne osoby. Są one bowiem dużo prostsze do napisania, ale nie oznacza to, że nie zabierają dużo czasu, by je dobrze dopracować. W książkach kucharskich największą robotę robią dobre zdjęcia, więc bardzo ważnym aspektem, który pomoże nam sprzedać nasze dzieło w duży nakładzie, będzie zatrudnienie dobrego fotografa. Z racji, że jeden z naszych znajomych ma bardzo drogi aparat i jest cenionym w okolicy specjalistą w tym fachu, planujemy kiedyś gdy będziemy już z dziewczyną małżeństwem, spróbować wydać jakąś małą książkę i spróbować zostawić coś po nas i podzielić się z ludźmi weną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here