Sorbety to nieoceniony sposób na ochłodę w letnie, upalne dni. Są słodkie, zimne, orzeźwiające i można je przyrządzić w kilka chwil. Sorbet to jeden z najprostszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Składa się bowiem w zasadzie z wody o dodatku smakowego, oraz niewielkiej ilości cukru. Domowy deser ma te przewagę nad kupnym odpowiednikiem, że sami komponujemy jego skład, więc nie ma w nim żadnych niepożądanych substancji.
A niestety, jeśli wybierzemy tani produkt, jego jakość będzie pozostawiała wiele do życzenia. W gotowych lodach sorbetowych często, zamiast prawdziwych owoców siedzą jedynie ich zastępniki w formie sztucznych aromatów oraz barwników. Takie sorbety nie są ani smaczne, ani zdrowe. Dlatego jeśli kupujemy lody, zawsze dokładnie sprawdzajmy ich skład. Gdy jest krótki i na pierwszym miejscu znajdują się owoce, mus owocowy lub chociaż sok czy koncentrat z owoców, znaczy to, że warto taki produkt kupić. Można oczywiście znaleźć takie lody w sklepie, ponieważ wielu producentów dba o prawidłowy i zbilansowany skład swoich produktów. Choć lody dobrej jakości będą rzecz jasna nieco droższe.
Nie ma jednak nic lepszego niż własnoręcznie przyrządzone lody. Jak zrobić sorbet samemu? To nic trudnego i nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy zrobić dobry syrop cukrowy i dodać do niego ulubione owoce. Domowy sorbet można przygotować na kilka sposobów. Najprostsza wersja sorbetu to po prostu zmiksowane, mrożone owoce. Nadadzą się każde: truskawki, jagody, wiśnie, maliny, porzeczki itp. Mrożone owoce lub ich mieszankę umieszczamy w pojemniku i miksujemy z dwiema lub trzema łyżeczkami cukru pudru. Można takie lody wzbogacić o sok z cytryny lub limonki, a nawet przyprawy- takie niekonwencjonalne połączenia są ostatnio bardzo popularne. Zmiksowaną, gładką masę sorbetową umieszczamy w zamrażalniku na ok 20 min. i pyszny deser gotowy.
Można oczywiście przygotować również mrożone owoce z dodatkiem syropu cukrowego. Lody będą wówczas bardziej puszyste i aksamitne niż z samych tylko owoców. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo krótkie, ponieważ owoce nadal są zamarznięte. Pyszny i aromatyczny sorbet przyrządzimy również ze świeżych owoców, ale proces mrożenia potrwa znacznie dłużej. Odpowiednią ilość wybranych owoców miksujemy z dodatkiem syropu cukrowego. Miksowanie powinno trwać dłuższą chwilkę, aby masa była idealnie gładka oraz jednolita. Warto też porządnie ją napowietrzyć, by lody były lekkie i puszyste. Najlepiej zamrażać sorbet w płaskim pojemniku z pokrywką. Lody trzeba mrozić ok. 4 godziny, ale co 30 min. należy je porządnie przemieszać, aby zimno rozchodziło się równomiernie.
Sorbety to dobra propozycja dla wszystkich, którzy nie tolerują laktozy. Czasem dodaje się do nich odrobinę śmietanki lub tłustego mleka, aby podbić smak i konsystencję, ale nie jest to oczywiście konieczne. Równie dobrze w roli zagęstnika sprawdzi się mrożony banan. Zamiast cukru zaś z powodzeniem można dodać np. miód, domową konfiturę czy syrop z agawy.